Γιορτή της Μητέρας (2η Κυριακή του Μαΐου)

Υπεύθυνη Δράσης: Βούλα Παπαγιάννη

 

Mε αρχαιοελληνικές αναφορές στη λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»), η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται ετησίως τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η πρώτη που στη σύγχρονη εποχή είχε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας ήταν η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Ann Maria Reeves Jarvis (1864-1948), η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Μόλις στις 9 Μαΐου του 1914 ευοδώθηκαν οι προσπάθειές της, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Thomas Woodrow Wilson υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

H Jarvis επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Σχέδιο Εργασίας

Σχέδιο Εργασίας: Η Μαμά μου

Υλικό

Οι Μαμάδες

Βιβλίο με μικρές ιστορίες που παρουσιάζουν μέσα από στιγμές καθημερινές μαμάδες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πρότυπα και είναι θύματα αρνητικών διακρίσεων κοινωνικών και ρατσιστικών. Πρόκειται για ευέλικτο ανάγνωσμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο στην αντιμετώπιση καταστάσεων διάκρισης μέσα στην ομάδα ή αισθημάτων κατωτερότητας λόγω της μητέρας κάποιου νηπίου ή μαθητή.

Αφίσα: Να μου ζήσεις μαμά!

Θεατρικές δραστηριότητες

Θεατρικές δραστηριότητες: ΜΑΜΑ ΜΟΥ...