Αντιρατσιστική Διάσταση
Ρατσιστικά πρότυπα σε βιβλία και ΜΜΕ

Κριτήρια ανίχνευσης ρατσισμού.

Παραμύθι: Οι Special Olympics της χαράς

Μία ιστοριούλα για μικρά παιδιά σχετική με τους Special Olympics. Οι ήρωες συναγωνίζονται σε πρωτότυπα αγωνίσματα – παιχνίδια. Είναι μια άλλη Παραολυμπιάδα του γέλιου και της χαράς. Αποτελεί παρακαταθήκη της ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην ζωή μέσα από το δικαίωμα στη χαρά.

Παραμύθι: Ο Ακανθούλης

Μια ιστοριούλα για μικρά παιδιά με προβληματισμό σχετικά με το πόσο μπορούμε να αλλάξουμε τη φύση μας, επιθυμώντας να γίνουμε διαφορετικοί ή να μοιάσουμε σε κάποιους άλλους. Η ενίσχυση του αυτοσυναισθήματος είναι ο παιδαγωγικός στόχος και η πρόληψη ενστέρνησης στερεοτύπων η αντιρατσιστική παράμετρος.

Παραμύθι: Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού

Μία ιστοριούλα για μικρά παιδιά με προβληματισμό σχετικά με την ανωτερότητα και υποτέλεια με κύριο χαρακτηριστικό το χρώμα καθενός. Αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο προσέγγισης και καταπολέμησης των ρατσιστικών διακρίσεων.

Παραμύθι: Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού
Αφήγηση
Παραμύθι: Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού

Παρουσίαση/αφήγηση του παραμυθιού μέσα από τις σελίδες του «Μικρού Αναγνώστη»

Παραμύθι: Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού

Aφήγηση του παραμυθιού από έναν μαθητή του 26ου Νηπιαγωγείου Χαλκίδας

Παραμύθι: Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού

Συνεργατικό ψηφιακό βιβλίο «Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού»

Ζωγραφική και αφήγηση του παραμυθιού από μαθητές/τριες του 1ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου Αττικής, του 4ου Νηπιαγωγείου Αιγάλεω και του Νηπιαγωγείου Ιουλίδας Κέας.

Παραμύθι: Η Ολυμπιάδα της χαράς

Μία ιστοριούλα για μικρά παιδιά σχετική με την Ολυμπιάδα. Οι ήρωες συναγωνίζονται στα ανέκδοτα, στον χορό, στο τραγούδι και στην αφήγηση ονείρων. Είναι μια άλλη Ολυμπιάδα, του γέλιου και της χαράς. Αποτελεί παρακαταθήκη του "ευ αγωνίζεσθαι".

Παραμύθι: Η Παραολυμπιάδα της χαράς

Μία ιστοριούλα για μικρά παιδιά σχετική με την Παραολυμπιάδα. Οι ήρωες συναγωνίζονται σε πρωτότυπα αγωνίσματα – παιχνίδια. Είναι μια άλλη Παραολυμπιάδα του γέλιου και της χαράς. Αποτελεί παρακαταθήκη της ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην ζωή μέσα από το δικαίωμα στη χαρά.

Η Ολυμπιάδα της χαράς (Κινέζικα)
Μετάφραση του παραμυθιού στα Κινεζικά.
Η Παραολυμπιάδα της χαράς (Κινέζικα)
Μετάφραση του παραμυθιού στα Κινεζικά.
Αντιρατσιστικό αλφαβητάρι

Είναι ένα αλφαβητάρι στο οποίο παρουσιάζονται σε αλφαβητική σειρά συναφείς όροι με το φαινόμενο του ρατσισμού σε γλωσσικό ύφος κατάλληλο για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές ηλικίας άνω των 10 ετών. Συμπληρώνεται από τους μαθητές, όταν επεξεργάζονται το θέμα και δίνει δυνατότητες συνειδητοποίησης λανθάνοντα ρατσισμού στο λόγο και χρήσης της γλώσσας απηλλαγμένης από στερεότυπα.

Διαπολιτισμικό σχέδιο εργασίας: Πρόσφυγες (εξώφυλλο)
Διαπολιτισμικό σχέδιο εργασίας: Πρόσφυγες (κυρίως κείμενο)

Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρουσιάζεται ως παιδαγωγική πρόταση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εργασίας το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί με την βιωματική – επικοινωνιακή μέθοδο σχετικά με την ενότητα «ο πρόσφυγας».

Γλωσσάριο:

Γλωσσάριο για διακρίσεις