ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - Σχολή Γονέων

Η δράση «Σχολή Γονέων» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημιουργήθηκε με σκοπό να υποστηρίξει τους γονείς Ρομά στο δύσκολο ρόλο που έχουν αναλάβει, προσφέροντας γνώσεις, ευκαιρίες για προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε θέματα σχετικά με την οικογένεια, τις σχέσεις γονέων-παιδιών και τη συνεργασία οικογένειας-σχολείου. Η δράση αυτή εστιάζει κυρίως στην επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, στη συμβουλευτική γονέων- παιδιών, στις διαφυλικές σχέσεις και στην αντιμετώπιση των στερεοτύπων της κοινωνίας μας.

Η δράση «Σχολή Γονέων» υλοποιείται με τη λειτουργία τμήματος αποτελούμενου από 10 άτομα, μητέρες ή υποψήφιες μητέρες Ρομά. Το τμήμα λειτουργεί συγκεκριμένη μέρα και ώρα, κάθε Δευτέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Η συχνότητα των συναντήσεων είναι καθορισμένη σε εβδομαδιαία βάση χωρίς αλλαγές, με θεματολογία που προσδιορίζεται αφενός από τη φύση του προγράμματος και αφετέρου από τις ανάγκες των ίδιων των γονέων.

Τα μέλη της ομάδας εκφράζουν τους προβληματισμούς, τις απορίες, τις αντιρρήσεις τους. Μέσα από τον διάλογο οι γονείς βελτιώνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές ανάγκες των παιδιών τους, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες συμπεριφορές σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους, καθώς επίσης να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις του σχολείου. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μέσα στον καταυλισμό, σε διαφορετικό σπίτι κάθε εβδομάδα. Η ομάδα είναι εστιασμένη σε φιλικό κλίμα όπου όλοι οι συμμετέχοντες νιώθουν άνεση, ασφάλεια, σιγουριά και εμπιστοσύνη για να εκθέσουν τις εμπειρίες τους και να ανταλλάξουν απόψεις και συναισθήματα

 

img img img

ΕΣΠΑ 2014-2020

Copyright © 2011-2012 Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής | Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά»