Καλοκαίρι 2012: Δραστηριότητες που θα διεξαχθούν στα Θερινά Τμήματα στην Περιφέρεια Κρήτης

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

 

Μουσειακή Αγωγή:

Θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου και θα απευθύνεται σε παιδιά και γονείς Ρομά. Η δράση θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  1. Ο Χρόνος: Ιστορική Γραμμή, έννοια του Χρόνου, υποκειμενική αίσθηση για το χρόνο, τρόποι μέτρησής του στις διάφορες κοινωνίες, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε αντιστοιχίες με την αίσθηση που τα ίδια τα παιδιά έχουν για την έννοια αυτή.
  2. Φθαρτά και άφθαρτα υλικά. Η έννοια του πολύτιμου. Η μίμηση του πολύτιμου σε υποδεέστερα υλικά. Ο πηλός ως υλικό για την κατασκευή χρηστικών αγγείων και ως υλικό για κατασκευή κοσμημάτων. Η κοινωνική σημασία του κοσμήματος. Τι είναι αληθινό για αυτούς τους σχεδόν νομάδες που ό,τι αξίζει να θυμούνται το φέρουν μαζί τους; Εδώ συνδυάζεται το θέμα της μετακίνησης των πληθυσμών στην αρχαιότητα (οι Μυκηναίοι στην Κρήτη). Πόσο στατικό θα μπορούσε να ήταν ένα Μουσείο αν αφορούσε μετακινούμενους.
  3. Δραματοποίηση της αντισυμβατικής Αντιγόνης που έδρασε βάσει του εθιμικού / προφορικού δικαίου (όπως λειτουργούν και οι τσιγγάνοι). Αναζήτηση ομοιοτήτων και διαφορών ως προς τα ταφικά έθιμα και την έννοια του εθιμικού δικαίου. Αντιδιαστολή προς την βακχική Αντιγόνη που κινείται κι αυτή εκτός κοινωνικών ορίων.
  4. Ένδυμα και κοινωνία.
  5. Χοροί στην αρχαιότητα.
  6. Παιχνίδια της αρχαιότητας σε σχέση με τα σημερινά. Παιχνίδια από φθαρτά υλικά. Παιχνίδια φαντασίας.

Θερινά τμήματα:

Κατά την θερινή περίοδο, θα λειτουργήσουν τμήματα εκπαίδευσης (ενισχυτικής διδασκαλίας) παιδιών Ρομά. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 6 ώρες διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και 6 ώρες διδασκαλία της αγγλικής. Όλα θα γίνουν με την χρήση του ΕΔΑΜ που υπάρχει στο Σχολείο. Επίσης θα υπάρχουν και 8 ώρες για γραμματισμό, με την μέθοδο της δραματοποίησης.

Επίσης θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στους καταυλισμούς σε Ηράκλειο και Χανιά για τον εορτασμό της δικής μας ημέρας Τέχνης.

Θεατροπαιδαγωγική στη πράξη:

Εφαρμογή δράσεων Θεατρικού παιχνιδιού και κατασκευή φιγούρας κουκλοθέατρου.
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων θα εφαρμοστεί σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε δρώμενο θεατρικού παιχνιδιού και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και την έμπνευση της στιγμής, θα λάβουν μέρος σε μια σειρά από δράσεις που θα έχουν ως αφετηρία το παιχνίδι με τα αισθητήρια όργανα, τα μέλη του σώματος και τη φωνή. Το δεύτερο επίπεδο, είναι αφιερωμένο στην κατασκευή φιγούρας κουκλοθέατρου με απλά υλικά (πλαστικό πιατάκι ή  ποτηράκι)
Στόχος των παραπάνω δράσεων θεωρείται η ανάδειξη των επιμέρους κλήσεων και ενδιαφερόντων των παιδιών, η προσωπική τους έκφραση, η ψυχαγωγία τους και η ενεργοποίησή τους για μάθηση.

Έκφραση και ανάδειξη συναισθημάτων μέσα από την Τέχνη:

Τα παιδιά δουλεύουν σε μικρές ομάδες με σκοπό να συνεκφραστούν, να συνεργαστούν, να συνδημιουργήσουν και στη συνέχεια να παρουσιάσουν στην ολομέλεια τις σκέψεις και το έργο τους. Με τη βοήθεια της τέχνης της φωτογραφίας, διερευνούν συναισθήματα εικονιζόμενων ανθρώπων με στόχο την ενσυναίσθηση και την κατανόηση των συναισθημάτων του «άλλου».

Αθλοπαιδιές και παιχνίδια:

Με στόχο τη βελτίωση των φυσικών ικανοτήτων (ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, ευλυγισία), την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε παιχνίδια ανταγωνιστικού χαρακτήρα (σκυταλοδρομίες, τσουβαλοδρομίες, κ.α) και σε παιχνίδια με μπάλα ( πέρασμα κάτω από τα πόδια, ανάμεσα από κώνους κ.α). Εφόσον υπάρχει υποδομή, θα διενεργηθούν παιχνίδια αθλοπαιδιών όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ

Μουσική και Θέατρο:

Οι παραπάνω μορφές Τέχνης δίνουν στο παιδί τη χαρά της δημιουργίας. Μέσα από αυτές, με ήχους και κίνηση,  το παιδί δίνει μέρος του εαυτού του, αυτοεκφράζεται και αυτοπαιδεύεται. Στα παιδιά Ρομά καθώς  η  μουσική είναι τρόπος ζωής, οι ήχοι είναι  πρόσφορο έδαφος για να εγείρουν το ενδιαφέρον τους  για τον αυτοσχεδιασμό, το λόγο, την κίνηση.
Στόχος των παραπάνω δράσεων είναι η δημιουργική έκφραση μέσω της μουσικής και θεατρικών τεχνικών, η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια και η ανάπτυξη δυναμικής της ομάδας.

Στο Ν. Χανίων θα διοργανωθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στον καταυλισμό Νεροκούρου:

  1. Οι ρομά του καταυλισμού να δώσουν αίμα σε κλιμάκιο γιατρών του κόσμου που θα μεταβεί στον καταυλισμό ειδικά γι αυτόν τον λόγο. Έτσι θα φανεί η κοινωνική τους ευαισθησία και τα τοπικά κανάλια θα προβάλουν και τον χώρο όπου διαμένουν (ένα θετικό είναι οτι είναι και ανέξοδη προβολή).
  2. Μια ημερίδα, στην οποία θα μιλάνε κάποιοι Ρομά για τα ήθη, τα έθιμα και γενικότερα για την ιστορία τους. Στην ίδια ημερίδα θα μπορούσε να προβληθεί και μια σχετική ταινία ή ένα σχετικό ντοκιμαντέρ και να παρουσιαστούν παραδοσιακά δικά τους τραγούδια, φαγητά κ.λ.π.

H επιστημονική υπεύθυνη της Περιφέρειας Κρήτης
Πέλλα Καλογιαννάκη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

img img img

ΕΣΠΑ 2014-2020

Copyright © 2011-2012 Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής | Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά»