Oκτώβριος 2012: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης "πλένω τα χέρια μου" (15 Οκτωβρίου)

Αξιότιμοι συνεργάτες,

Για πέμπτη χρονιά η 15η Οκτώβρη είναι η παγκόσμια ημέρα δράσης «πλένω τα χέρια μου» στην οποία καλούνται μαθητές και σχολεία να συμμετάσχουν. Σε πάνω από εκατό χώρες πάνω από διακόσια εκατομμύρια μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλα μέλη κοινοτήτων έχουν πραγματοποιήσει δράσεις.

Το μήνυμα αυτής της ημέρας είναι η σημασία του πλυσίματος των χεριών για την προστασία από μολύνσεις και ασθένειες, όπως η διάρροια ή ασθένειες, που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων, ειδικά των μικρών παιδιών. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι ο πιο φτηνός τρόπος πρόληψης και προστασίας.
Όλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν σαπούνι και να πλένουν συστηματικά τα χέρια τους, να διεκδικούν το δικαίωμά τους σε καθαρά χέρια, συγχρόνως δε να γίνουν οι πιο δυνατοί πολλαπλασιαστές αλλαγής συμπεριφοράς. Έτσι τα παιδιά από ευάλωτα πιθανά θύματα μπορούν να γίνουν οι πιο ενθουσιώδεις πρεσβευτές αυτού του μηνύματος.

Το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», που υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο εφαρμογής καινοτόμων δράσεων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης «Πλένω τα χέρια μου!», στις 15.10.2012, σας προτείνει την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους σκοπούς αγωγής υγείας.

Το σχέδιο εργασίας «Πλένω τα χέρια μου» σχεδιάστηκε όχι μόνο ως ένα σχέδιο αγωγής υγείας που στοχεύει στην αλλαγή συμπεριφοράς για την καλύτερη προστασία των παιδιών, αλλά ως μια αντιστερεοτυπική και αντιρατσιστική προσέγγιση μιας καθημερινής ανάγκης όλων των ανθρώπων. Συνιστά ένα μικρό μάθημα δημοκρατίας, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να αντιληφθούν όχι μόνο ποια είναι τα δικαιώματα τους, αλλά και ότι πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη και αν ηλικιακά τα παιδιά, ηλικίας κάτω των 6 ετών, δεν μπορούν να αντιληφθούν έννοιες, όπως σύνορα ή κράτη, μπορούν να παρωθηθούν στην υιοθέτηση θετικών στάσεων και αντιλήψεων που συμπυκνώνονται στις κάτωθι φράσεις-κλειδιά: «ο κόσμος είναι ένας», «το νερό δεν ανήκει σε κανέναν», «είμαστε όλοι συγκάτοικοι».
Με το παρόν σχέδιο εργασίας εισάγουμε στην εκπαιδευτική πράξη την παγκόσμια αναπτυξιακή διάσταση και για παιδιά προσχολικής εκπαίδευσης.

Επίσης, σας προωθούμε την πρωτότυπη ιστορία, που επίσης παράχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος, με τίτλο «Ο Μωβί και τα βρώμικα χεράκια». Παράλληλα με την αφήγηση παρεμβάλλονται προτεινόμενες δραστηριότητες, από τη δημιουργό της ιστορίας, εμπνευσμένες από τους ήρωες και την υπόθεση της ιστορίας, τις οποίες μπορείτε να εμπλουτίσετε ή να τροποποιήσετε ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας σας.

Θα χαρούμε ιδιαίτερα αν μας επανατροφοδοτήσετε με τις δραστηριότητες που υλοποιήσατε, τις εντυπώσεις και παρατηρήσεις σας στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης συνεργασίας.

Εκ μέρους της κας Παπαγιάννη Βούλας,
Υπεύθυνης Καινοτόμων Δράσεων και Προσχολικής Εκπαίδευσης του Προγράμματος

ΥΛΙΚΟ

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» Μια ιστορία για δραματοποίηση

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Πλένω τα χέρια μου»

img img img

ΕΣΠΑ 2014-2020

Copyright © 2011-2012 Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής | Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά»